BVSC-Zugló

Petrovics Mátyás évértékelője

FaceBook

2018.05.26. 

petrovics-matyas

Petrovics Mátyás csapata a 2017/18- as szezonban a harmadik helyen végzett a női OB/I- es bajnokságban, míg a nemzetközi porondon a legjobb 16 között búcsúzott a küzdelmektől. A vezetőedző értékelte az évet, sőt kitért a következő szezonra is.

Az idei szezon előtt elégedett voltál a kerettel és annak mélységével, összetételével?

Petrovics Mátyás: Abszolút elégedett voltam, ugye azt előre lehetett tudni, hogy kik lesznek azok, akik az előző bajnokság után már nem fognak a rendelkezésemre állni ebben az évben. Azt is tudtam, hogy kiket szeretnék ide hozni. Ebből volt, akit én kerestem meg: Farkas Tamarát és Tóth Esztert. Kuna Szonja és Hertzka Orsolya pedig jelentkeztek hozzánk. Őket is tárt karokkal fogadtam, mert abszolút beleillettek abba az eszmébe, amit képviselünk és tudtam, hogy nagyon motivált embereket kapok velük. De az is fontos volt, hogy tavaly tavasszal el tudtam azt érni, hosszabbítsunk az egész már meglévő kerettel is még egy évre és ennek köszönhetően vágtunk neki az idei bajnokságnak azzal a csapattal, amivel azt gondoltam, hogy eredményesek lehetünk.

Mi volt a célkitűzés és mennyire sikerült azt megvalósítani?

Ugye tavaly mindenhol döntőt játszottunk a magyar sorozatokban. Azt gondolom, hogy ezzel többet értünk el, mint amire én gondoltam, hogy képesek lehetünk, de a fontos pillanatokban, a legjobban teljesített a csapat. Idén nyilván nem akartuk ezt alább adni. Pontosan tudtunk, hogy az UVSE ugyan olyan erős maradt vagy még erősebb lett a külföldi játékosokkal. A Dunaújvárosról ugyancsak tudtuk, hogy erős marad, sőt ők is idegenlégiósokat igazoltak. Ennek ellenére, azt gondoltam, hogy ezzel a kerettel meg tudjuk tartani a döntős reményeinket, aztán év közben kiderült, hogy hiányzik olykor a rutin a játékunkból. Igazság szerint azért szerettem volna döntőket játszani, a csapat is nagyon szeretett volna, de még sincs bennem csalódottság mert reálisan azt kellett látnom, hogy tavaly, amikor a legfontosabb pillanatokban az elődöntőkben mi tudtunk fölülkerekedni, most ezekben a szituációkban nem mi voltunk a jobbak. Az már más kérdés, hogy az elődöntő végjátéka nem biztos, hogy igazságosan alakult az ismert körülmények miatt. A szezon kiemelendő eredményének tartom, hogy a megfiatalított női válogatottban is rendszeresen játszanak játékosaink.

Térjünk rá egy kicsit a bronzmeccsre, ugyanis a második, egyben utolsó találkozó után, a sikeres utánpótlás nevelésről beszéltél. Mi lehet a siker kulcsa a BVSC- nél?

petrovics-matyas

Igen, mert az egyébként 22 év átlag életkorú keretünk nagy része (14 játékos) már utánpótlásban is nálunk játszott. Konkretizáljunk! Nyolcan saját nevelésűek, hat játékosunk már itt pólózott a kezem alatt legalább az ifiben, de vannak, akik már serdülő korukban igazoltak hozzánk. Ilyen értelemből ők már az utánpótlás éveikből is többet nálunk töltöttek. Mindössze 4 ember van, akik felnőtt játékosként érkeztek hozzánk: Farkas Tamara, Kuna Szonja, Hertzka Orsolya és Gyöngyössy Anikó. Sokan talán elfelejtették, de Tóth Eszter és Takács Orsolya is BVSC nevelés volt, még ha el is kanyarodott az útjuk időközben. Ez válasz is a kérdésedre, amikor az elmúlt években ilyen erős csapatot állíthattam össze, mint az idei- köszönhetően a vezetőségünknek és a hátterünknek-, akkor az volt a cél, hogy BVSC- s játékosokat hozzunk vissza, ezért is  került vissza Takács Orsolya és Tóth Eszter. Van egy elv, ami alapján dolgozunk. Utánpótlásban még nincsen eredménykényszer a lányokon, hanem valóban a felnőtt taktika leképzéseként az ifi és a serdülő csapat is próbálja azt az eszmét követni, azt a játékrendszert, amit én fölépítettem. Hozzáteszem: ennek ellenére idén is minden korosztályban a legjobbak között vagyunk. Klubunk hosszú távra gondolkodik játékosokkal, abszolút óriási szakmai bizalom övezi a munkámat, a munkánkat, amiért nagyon hálás vagyok a vezetőinknek. Ezek a gyerekek úgy tudnak dolgozni velünk, hogy be tudom őket építeni a felnőttbe. Nyilvánvalóan szeretnénk ezt a koncepciót követni és ennek egy nagyon fontos része az, hogy nem hozunk idegenlégiósokat. Ezzel is azt mutatjuk, hogy inkább egy picit hátrébb végzünk, ami mondjuk a nemzetközi mezőnyben láthatóan visszaüt, de mégis a saját gyerekeinkre alapozunk. Persze, néha kell hozni más klubokból is játékosokat, hiszen azért a felnőtt csapat versenyképessége kiemelten fontos. Gruber Laura, Mészáros Vanda és Tóth Eszter személyében három olyan kolléganővel dolgozhatok ezen, akik abszolút ebben a szemléletben nevelik az utánpótlásunkat. Nagyon hálás vagyok a munkájukért.

Milyen negatívumokat láttál a szezonban? Gondolok itt például a rövid nemzetközi szereplésre.
 
Igazából egy nagyon pozitív ember vagyok, tehát ami egy külső szemlélő számára negatív, azt én inkább úgymond a sors pillanataként fogom fel vagy üzenetként. Minden okkal történik és ki kell találnom, hogy mi lehet az oka. Ha valami hiányérzetem lehet idén, akkor az a nemzetközi szereplés valóban. Egyszerűen nem tudjuk átlépni a saját árnyékunkat. Tavaly nem volt elvárás, hogy a legjobb nyolcba jussunk, idén viszont nagyon reméltem, hogy ezzel a kerettel meglesz. Óriási lendülettel kezdtük az őszt és nagyon gyorsan összeállt a társaság. Ezeket a pozitívumokat mégsem tudtuk a nemzetközi meccsekre átemelni. A második körben úgy éreztem, hogy a Vouliagmeni-t verhettük volna, de egyértelműen elszúrtuk azt a mérkőzést. A nagyobb baj az, hogy ez a rossz nemzetközi sorozat, befolyásolta az itthoni eredményeinket. Döcögtünk, nehezen álltunk össze, megakadt a csapat. Elég komoly munka volt nekem is és a lányoknak is, hogy az elődöntőre és a rájátszásra újra felpörögjünk, de úgy látszik, hogy sikerült és ezt a bronzérem is mutatja.
 
Milyen tervekkel vágsz neki a következő idénynek? Hogyan lehet kihozni a sikeres nemzetközi szereplést a csapatból?
 

petrovics-matyas

Legfontosabb célom nyilván az, hogy a magyar élmezőnyben ott maradjunk az első háromban-négyben, mert azért azt tegyük hozzá, hogy a női mezőny erőviszonya mindig változik. Az elmúlt években három csapat volt fix: az UVSE, a Dunaújváros és mi. Mögöttünk pedig folyamatosan cserélődtek a csapatok. Most van egy új klub a Ferencváros, amely üde színfoltja volt az idei kiírásnak. Egy nagyszerű ellenfél és örülök, hogy mind a négyszer le tudtuk győzni őket. Természetesen erősíteni szeretnénk. A fő, hogy együtt marad a keretünk, ezen felül pedig egy igazolást terveztem Illés Anna személyében. Ez megvalósult, így még egy saját nevelésű, azóta klasszissá érett pólóssal gazdagodtunk. Tervszerű, koncepcionális igazolás volt az Ő hazahozatala. Az utánpótlásunkból is hozok fel még játékosokat, hogy növeljem a versenyhelyzetet. Tudom, hogy ez a fiatal, sikerre éhes társaság az idei év tapasztalataival, a rettentő jó közösségével jövőre előrébb tud majd lépni. Ez egyébként szintén egy BVSC- re oly jellemző dolog: az egész közeg összetartó, komoly identitással rendelkező játékosokkal, edzőkkel, vezetőkkel. Ami a nemzetközit illeti, nagyon fontos lesz az első kör, ahol lesz legalább két nehéz ellenfél is a csoportban. Mindenképp az első helyen kell továbbjutnunk, mert akkor van esélyünk a következő fordulóban. És hangsúlyozom még egyszer: csak magyar játékosokkal tervezünk, ami egyre ritkább!
 
Ha azt mondom, hogy Petrovics Mátyás csapata a következő szezonban második helyen végez a magyar bajnokságban és a LEN Kupában is ezüstéremmel zár, akkor elégedett lennél- e a két elveszített döntő ellenére, tekintve az eredményeket?
 

petrovics-matyasJó kérdés. Gyűlölök veszíteni. Egy sima baráti focimeccsen sem tudom elviselni a vereséget, de ha a Len Kupában eljutnánk a döntőig, nyilván azt sikernek tartanám. Bár ott aznap biztos, hogy nem örülnék az eredménynek. Az viszont, hogy a bajnokságban a második helyen végeznénk, hát lássuk be erős ellenfelek lesznek, de ennek ellenére képesnek tartom arra a csapatomat és magamat is, hogy most már a magyar bajnokságban az aranyéremért játsszunk és ha már ott vagyunk, akkor megszerezzük azt!

Mile Zsombor 

Adó 1 %