BVSC-Zugló

A fiatal sportolók szüleinek tízparancsolata

FaceBook

(A Bibliától elnézést kérve írta Joe Haefner)


waterpolo1.) Támogasd és bátorítsd gyermeked, légy ott a mérkőzésein, szurkolj a játékosoknak, és az ellenfélnek is!

2.) Ha teheted, gyakorold a sportot gyermekeddel edzéseken kívül is, amennyiben a gyermeked is úgy szeretné, de semmiképp se kényszerítsd! A gyermek kényszerítése haraghoz, konfliktusokhoz és korai kiégéshez is vezethet.

3.) Viselkedj sportszerűen a gyermekeddel, ne kiabálj vele a mérkőzéseken vagy mérkőzések után a teljesítménye miatt, még akkor sem, ha megérdemli!

4.) Tudatosítsd magadban, hogy az utánpótlás sport a gyerekeknek, és nem felnőtteknek van! Ne hasonlítsd a gyermeked más játékoshoz vagy testvérhez, akár pozitív, akár negatív minőségben!

5.) Kerüld el a gyermeked vagy más játékos játékban nyújtott teljesítményének kritizálását a hazaúton! Csak akkor beszélj a meccsről, ha a gyermeked is ezt szeretné!

6.) Gondoskodj arról, hogy a gyermeked időben megjelenjen edzésen vagy mérkőzéseken! Ha nem tud időben megjelenni a gyermek, értesítsd erről az edzőt!

7.) Törekedj arra, hogy mindig pozitív példakép legyél a gyermeked számára, kerüld a játékvezetőkkel kiabálást, még akkor is, ha rosszul döntenek vagy teljesen elcsesznek valamit! Mikor mégis erre készülnél, emlékeztesd magad, hogy a játékvezetők gyakran önkéntesek vagy ők maguk is még képzésben vannak!

8.) Értsd meg, hogy bár nyerni jó móka, de kutatások bizonyították, hogy a gyerekek inkább játszanak egy vesztes csapatban, minthogy padon üljenek egy nyertes csapatban! Ennek megértésébe beletartozik az is, hogy a gyerekeknek szükségük van játékidőre - nemcsak a Te gyermekednek, vagy a legjobbaknak – és hogy hibázzanak, jól érezzék magukat és fejlődjenek! A gyermekek eltérő módon fejlődnek, Michael Jordant is kidobták a Varisity csapatából második gimnáziumban, ugyanennyi idősen Bill Russel mindössze 179 cm magas volt.

9.) Ne oktasd a lelátóról a saját vagy más gyermekét! Amennyiben problémád van az edzővel, azt négyszemközt beszéld meg vele! Ha Te magad is edzősködni akarsz, inkább jelentkezz edzői iskolába!

10.) Mindig emlékezz rá, hogy felnőtt vagy, viselkedj annak megfelelően! Sokkal bonyolultabb egy gyereknek megbirkózni egy fékezhetetlen szülővel (ez vagy Te), mint egy szülőnek egy megfékezhetetlen gyerekkel.


(forrás: Breakthrough Basketball)

Adó 1 %